EnglishSvenska

Livstecken

Nu är det dags att komma med lite uppdateringar om vad som har hänt den senaste månaden så det kommer bli ett långt inlägg för att kompensera för den långa tystnaden.

Den 12 Februari anlände jag till Kapstaden som är Sydafrikas näst största stad efter Johannesburg. Jag har därifrån tagit mig upp längst kusten mot Durban som är mitt sista stopp i Sydafrika. Med hela den här resan redan gjord har man lärt sig en hel del om det här landet även om det bara är att skrapa på ytan.

Kapstaden då. Vad hände där. Jo det blev förståss en utflykt till robben island som fungerat som fängelseö, och är mest känd för att många svarta och färgade apartheidmotståndare, bland dem Nelson Mandela, satt som politiska fångar här. Det var mycket lärorikt och man imponeras av hur man kan brinna så stort för någonting. Frihet och rättvisa tex. För Mandela tog det 27 år innan rättvisan segrade.

Om ni kommer till kapstaden får ni inte heller missa en tur upp till Taffelberget. Detta blev nyligen utsett till ett av de 7 nya underverken på vår jord.

Bergets högsta punkt är Maclear’s Beacon 1086 meter över havet. Toppen av berget bildar en 3 km lång platå och vid bergets västra sida finns en linbana upp till platån. Man kan också vandra upp på ca 2 timmar.

 

Godahoppsudden

Det blev också en tripp till Godahoppsudden  som är en utskjutande udde nära den yttersta spetsen, Kapudden, på Kaphalvön söder om Kapstaden. Godhoppsudden misstas ofta för att vara den sydligaste spetsen i Sydafrika men det är det inte. Det är Agulhas som ligger 15 mil sydöst om Kapudden och Godahoppsudden som är den sydligaste spetsen och där oceanerna sägs mötas.

 

Tempel Wines

Norr om Kapstaden ligger Paarl som är en stad fylld av vinmakare. Lite som Champagne i Frankrike. Här checkade jag in på vingården / B&B’t Tempel Wines som visade sig vara en oerhört positiv överraskning. Denna lilla gård ägs sedan 5 år tillbaka av två underbara svenskar, Alf och Marie som sannerligen brinner för vinmakeriet. Efter att ha tillbringat några kvällar här och tagit del av Alfs brinnande entusiasm hjälpte jag till med pressningen under en dag. Vi fick till ca 3000 liter druvsaft som skall bli “champagne”, rödvin och sprit. Som tack för hjälpen fick jag en flaska Primitiv vodka som sedan konsumerades på diverse hostel längst kusten. Dock med blandning av olika läskedrycker som förmodligen skulle ses som en förolämpning av tillverkaren.

Efter att ha besökt en så pass personlig och trevlig vingård i liten skala var det tillfälla att undersöka andra sidan av spektrumet. Dvs KWV som är vinmakarnas IKEA. Här tillverkas det mängder av vin. När Alfs och Maries lilla vingård går på högvarv får man ut kanske 10 000 liter vin på en säsong. På KWV har dom tunnor med 200 000 liter vin i varje tunna i ett rum med kanske 5 likadana tunnor. Det var verkligen starka kontraster.

 

Oudtshoorn

Några nätter tillbringades i staden Oudtshoorn som blev en försmak till den stora steppen där man kan se “The big 5″ I Oudtshoorn blev det dock inga big 5, det kom senare. Däremot blev det struttsfarm och grottutforskning. Det var första gången jag satte min fot i ett riktigt stort grottsystem och det var häpnadsväckande. Stark rekommendation till de äventyrslystna.

 

Bungy time

På väg till upp mot kusten passerar man Bloukrans Bridge som har världens högsta kommersiella bungy jump och hur ofta passerar man den möjligheten? Kanske en gång i livet och då måste det bara göras. Känslorna före och efter hoppet var nog lika kontrastrika som vingårdarna i Paarl. Under vandringen ut på bron för att utföra själva hoppet var man något tveksam men när man väll hissas tillbaka från dödshoppet så kan man plötsligt tänka sig att göra det en gång till.

Här kan ni se min skräckblandade förtjusning!

 

Safari!

När man åker till Sydafrika är en tur till steppen ett måste. Här kan du se alla de stora 5 pluss mycket annat. Efter att ha tillbringat 3 dagar på Kariega Game Reserv norr om Port Elizabeth har vi sett alla de 5 utom leoparden men den är tydligen väldigt svår att få med. Vår guide som körde bilen hade jobbat där i 8 år men bara sett leopard 2 gånger och då under loppet av kanske 1 sekund.

 

Coffee Bay

Slutligen blev det en tripp till Coffee Bay som är en liten håla mellan Port Elizabeth och Durban. Hela den första delen av kuststräckan i Sydafrika kallas för Garden Route och denna är väldigt anpassad för västerländska turister men i Coffee Bay får man uppleva det riktiga Afrika. Där människorna bor i hyddor och odlar sina egna grödor. Om du kommer till Coffee Bay någon gång måste du checka in på Coffee Shack som är ett oerhört trevligt hostel. Stämningen här är väldigt trevlig. Om du inte vill ligga i hängmattan kan du lära dig surfa eller ta en dags vandring till “The hole in the wall” som är, ja ett hål i en vägg. Låtter kanske inte så spännande men det är en väldigt vacker vandring längst den bergiga kusten. Här kommer lite bilden från vandringen.

 

Det blev ett massivt inlägg men nu har jag iaf hamnat i fas med min resa. När jag nu lämnar Afrika hoppas jag på lite bättre uppkoppling så jag kan hålla den här sidan något mer uppdaterad.

Hörs snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *