EnglishSvenska

Tel Aviv

Efter att ha spenderat nästan en vecka i Tel Aviv kan jag konstatera att det är en stad jag utan tvekan skulle åka tillbaka till. Blev väldigt positivt överraskad. Hade väll kanske inga särskilda förväntningar och det var väll därför det blev en så bra upplevelse. När jag reste runt i Australien 2006 träffade jag en trevlig kille från Tel Aviv. Isaac heter han och han var  snäll nog att bjuda in mig till sin lägenhet under dom här dagarna vilket gav mig en ganska detaljerad inblick i en Israelares vardag. Vi ät middag med hans familj och gick ut på diverse restauranger och klubbar. Förövrigt är det absolut inga konstigheter att låta en semi-främling bo i sin lägenhet några dagar i det här landet. Detta leder mig in på en av de två saker som sticker ut mest med Israel generellt sett. Det är den oerhörda vänligheten och viljan att hjälpa till, iaf mot turister. Det andra är att maten är fantastiskt god. Jag har inte ätit en medioker måltid sedan jag anlände hit. Allt är svingott! Min uppfattning är att det inte har så mycket med själva tillagningen att göra utan mer med enkelheten och verkligt fina råvaror.  Dessutom har dom självklart sin specialitet hummus, jag kan inte komma ihåg om jag har provat hummus i Sverige någon gång men just nu äter jag det i princip varje dag. Måste snoka upp lite hummus hemma i Sverige men jag är inte säker på att det kommer vara lika gott, det är som allt annat det finns bra och dålig hummus och den som exporteras långt bort är oftast inte jättebra enligt lokala uppgifter.

Ok, om man ska vara lite turist då! Det finns väldigt mycket kultur och historia i Tel Aviv att uppleva. Ni vet…Judar! Dom har varit med om mycket. Desto mer du läser på om Israel och dess historia desto mer finns det att gräva ner sig i och man kan hålla på hur länge som helst. Om ni vill ha en bra intro så kan ni åka till den lilla stadsdelen Jaffa i Tel Aviv. Denna stadsdel är en av världens äldsta. Det finns artifakter och andra tecken som slungar oss tillbaka ca 5000 år. Och dess historia är minst sagt våldsam men oerhört intressant. Detta var sedan början en hamn där man kunde ansluta för att ta sig vidare till Jerusalem och det har varit ett jäkla tjafs om den där staden. Vi återkommer till den i senare inlägg då jag är på väg dit nu!

Jaffa!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *