EnglishSvenska

Vietnam

Ok nu är det väll dags att få till ett inlägg om det här landet. Har nu spenderat tre veckor i Vietnam och det hela började i Hanoi i norra Vietnam. Min plan var att få tag i en motorcykel och sedan röra mig söderut. Jag köpte en Sun Bonus av en annan backpacker som åkt från Ho Chi Minh City till Hanoi och jag tänkte göra samma tripp fast omvänt. Jag fick motorcykeln för 300 dollar vilket är ca 2000 kr. Ett ganska bra pris för den här storleken på motorcykel i Vietnam. Dom flesta köper sig en Honda Win vilket är en lite mindre modell på 100 cc. Bonusen ligger på 125cc. Resan pågår just nu och målet är som sagt Ho Chi Minh City. Rutten är ca 2000 km så det är en bra bit men det är en oerhört vacker väg. Jag tror att många av dom som göra en sådan här grej har fått inspiration från ett avsnitt av Top-Gear, jag har själv inte sett det här avsnittet och viste inte att det fanns innan jag kom hit men om ni vill få en känsla för hur det kan vara kan man ta sig en titt på den episoden. Skall tydligen vara väldigt bra.

 

Halong Bay

Höjdpunkterna hittills har varit många. Första målet efter Hanoi blev en ö som heter Cat Ba och ligger i ett område som kallas för Halong Bay. Detta är en mycket vacker plast med en stor nationalpark där man kan vandra i berg. Kan vara den tyngsta vandring jag gett mig in på på egen hand. Tog ca 4 timmar att nå toppen och sedan hade jag ca 2 timmar på mig att ta mig tillbaka samma väg innan det blev mörkt. Du vill inte fastna i den Vietnamesiska djungeln mitt i natten. Jag lyckades dock ta mig ut innan solen gick ner men det krävdes ett sjukt tempo och jag har nog aldrig varit så svettig i hela mitt liv. När jag nådde toppen träder ett radiomast fram på ca 30 meter och jag inser att det här kan ju för sjutton inte räknas som toppen om det står en mast här. Resten kan ni lista ut på bilderna.

 

Phong Nha-Ke Bang

Några hundra kilometer söderut från Cat Ba Island har du en stor nationalpark som heter Phong Nha-Ke Bang. Här finns ett av väldens största grottsystem med bla världens störta/längsta grotta. I Phong Nha Cave kan du som turist ta dig 1,5 km in i berget efter detta fortsätter tomrummet 45km in i mörkret men det  är inte öppet för allmänheten.

 

Mui Ne

Mui Ne ligger bara 220 km från Ho Chi Minh City så som ni kan se är jag inte långt från mitt mål. Mui Ne är en gullig liten stad vid vattnet där man kan chillaxa! En rolig grej man kan hitta på är en tripp till dom gigantiskt sanddynerna strax utanför Mui Ne. Här kan man hyra små sandsurfbrädor och fyrhjulingar. Galet roligt!

 

På väg

Resan har varit lång och äventyrlig på min motorcykel och jag har fått sova över hos lokalbor och kört genom storm och dimma men det har ändå varit en av mina bästa erfarenheter. Man lär sig mycket om sig själv och hur man hanterar knepiga situationer, man lär sig väldigt mycket om motorcyklar, jag tror jag kan extraknäcka som motormek när jag kommer hem. Jag rekommenderar alla som tar sig till Vietnam att göra en liknande resa, det behöver inte vara hela vägen från Hanoi till HCMC. Man kan också hyra motorcyklar och köra mellan enstaka städer. Det är grymt roligt!

 

Imorgon ska jag köra de sista 200 km till HCMC, sälja motorcykeln och inom några dagar skall jag sätta mig på ett flyg till Bali, det blir härligt! Vi hörs snart igen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *